Vi använder cookies och vissa produkter har annonslänkar till de annonsörer som vi samarbetar med.
kundservice@gpsforbarn.se
Åka skidor med barn

Åka skidor med barn? Här är tipsen du inte får missa

Är det första gången ni ska ha barnen med på skidresan? Vad roligt! Men att åka skidor med barn innebär också många prövningar som kan ställa till det för er om ni inte tänkt till innan och förberett er ordentligt. Det finns mycket som kan hända både i och utanför backen men med rätt förberedelser och en positiv inställning kan det också bli hur bra som helst! Med dessa enkla tips underlättar ni skidresan för hela familjen och kan koncentrera er på att ha roligt tillsammans istället!

Åka skidor med barn

 

  1. Ordna utrustning och liftkort dagen innan

Första gången barnen ska åka skidor har de stora förväntningar och då vill man inte börja skidsemestern med att stå i kö i flera timmar för att hyra utrustning eller köpa liftkort. När det äntligen är dags ska allt flyta på så smidigt som möjligt så att ni snabbt kan börja erat äventyr i skidbacken! Köerna är alltid längst på morgonen så se till att anlända till er destination dagen innan ni ska åka skidor med barnen för första gången och ordna allt i lugn och ro på eftermiddagen när ni kommit fram.

 

  1. Ta med en pulka att dra utrustningen i

Det kan vara riktigt bökigt att få med sig alla grejer från bilen fram till skidbacken. Med några spännband och en pulka att dra grejerna i undviker du för tidigt uttröttade barn och många sura miner. Alla kommer fram glada och nöjda med gott om energi till det ni faktiskt är där för att göra, åka skidor med barnen!

 

  1. Klä er smart

Visst är det underbart med snö, men med snö kommer kyla och det gäller att vara rätt klädd för att orka vara ute i backen hela dagen. Lager på lager är hemligheten! Barn blir lätt kalla och är det många minusgrader så tar det inte lång tid innan gråten är ett faktum. När det sedan är dags för lunch inne på restaurangen blir barnen istället snabbt för varma och då är det perfekt att kunna ta av något extra lager kläder.

 

  1. Starka färger

Go crazy och släpp fram barnet i dig! Klä dig i starka, skrikiga mönster och färger så du sticker ut bland alla tråkiga vuxna. Då är det lättare för barnen att hitta dig ifall ni kommer bort från varandra. Inte nog med det så blir du garanterat populär bland kidsen på kuppen.

 

  1. Ha med en powerbank till mobilen

Ifall barnen skulle komma bort är det bra om ni kan ringa till varandra. Mobiler laddar ur snabbare i kylan och därför kan det vara en bra idé att ha med en powerbank ifall batteriet skulle dö. Tänk också på att ha telefonen i innerfickan för att skydda den från kylan.

Läs även vår guide: Resa med barn

  1. Bestäm en plats att träffas på om ni kommer bort från varandra

När barnen blivit varma i kläderna och börjar få kläm på skidåkningen har de lätt så roligt att de glömmer kolla om föräldrarna hänger på bakom dem. Redan innan ni ger er ut i backen, bestäm en plats där ni återses om ni skulle tappa bort varandra. Välj en plats som är lätt att ta sig till och som är lätt att känna igen.

 

  1. Använd hjälm

Även om barnen antagligen kommer att ta sig fram väldigt sakta så är det alltid lika viktigt med hjälm! Ni är inte ensamma i backen och man kan inte lita på att alla är lika försiktiga som ni. Självklart föregår du med gott exempel och har hjälm du med.
Ett annat måste är skidglasögon,de skyddar mot både snö och vind i ansiktet och gör att ni faktiskt kan se något även när det blåser eller ni får upp farten.

 

  1. Bekväma skor

Tvinga inte på barnen pjäxorna för tidigt! Låt dem istället gå till liften i sina skor och byt om till pjäxor först när ni är framme vid backen. Du vet själv hur svårt det kan vara att stappla fram genom snön i stela, hårda pjäxor.

 

  1. Fika innan barnen blir gnälliga

Ta en paus i värmen och fyll på med energi innan det är för sent. Ni kanske är så uppslukade av skidskola och liftträning att ni glömmer att bryta av i tid för att få i er lite mat. Vill ni hålla det goda humöret på topp vinner ni på att ligga steget före så blir skidåkningen roligare för hela familjen.

 

  1. Tålamod, tålamod, tålamod…

Detta kan inte upprepas tillräckligt många gånger. Att åka skidor med barn kräver både stort tålamod och flexibilitet. Förbered dig mentalt på detta redan innan, var beredd på många överraskningar och våga tänka om när allt inte går som planerat. Det kommer att ta tid men övning ger färdighet och det kommer att vara värt det när du ser leendet lysa upp ansiktet på barnen när det äntligen släpper för dem.

Har du fler tips som underlättar skidsemestern med barn? Dela gärna med dig av dem i kommentarsfältet nedan.